ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Θεραπεία GESTALT

Η θεραπεία gestalt είναι μια φαινομενολογική, υπαρξιακή, ολιστική προσέγγιση, η οποία θεμελιώθηκε από δύο Γερμανούς ψυχοθεραπευτές, Fritz & Lore Perls τη δεκαετία του 1940 και αποτελεί μια από τις βασικές θεραπείες της ανθρωπιστικής ψυχολογίας.

Ο Fritz Perls γεννήθηκε στο Βερολίνο και σπούδασε νευρολογία και ψυχιατρική. Η σύζυγός του Lore Perls ασχολήθηκε με την ψυχολογία και την ψυχανάλυση. Το έργο τους έχει επηρεαστεί από την ψυχανάλυση, φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής καθώς και ανατολικές φιλοσοφίες.

    Το 1946 ο Fritz Perls πρότεινε τη δική του θεραπευτική προσέγγιση, της οποίας κεντρική ιδέα ήταν το άτομο ως σύνολο, ολότητα (σώμα & νους) σε συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Άλλωστε έτσι μεταφράζεται η λέξη gestalt στα ελληνικά: «όλον», «σχήμα», «μορφή».

    Ο κυριότερος στόχος της θεραπείας gestalt είναι η επίγνωση. Σύμφωνα με τον Perls η επίγνωση αποτελεί «τη μόνη βάση γνώσης και επικοινωνίας». Αποτελεί μια διαδικασία αναγνώρισης αυτού που σκεφτόμαστε, αυτού που αισθανόμαστε, νιώθουμε ή κάνουμε.  Η επίγνωση έχει θεραπευτική δύναμη. Ολόκληρος ο εαυτός επικεντρώνεται στο «σχήμα», στη «μορφή», εστιάζει στο προφανές, στο «εδώ και τώρα».

    Μέσα από τη διαδικασία της επίγνωσης το άτομο έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον, κατανοεί τον εαυτό του, αποκτά προσωπική ευθύνη και επιτυγχάνει την αυτό- ρύθμιση.

Βιβλιογραφία

  • Nevis C. Edwin (2007) . Θεραπεία Gestalt- Θεωρία και εφαρμογή. Εκδόσεις: Διόπτρα.
  • O’Leary, E. (1995). Η θεραπεία Gestalt. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα